Sunday, December 4, 2011

Mudahnya wanita mendapat pahala.



Bagi wanita yang bekerjaya walaupun penat dengan tugas-tugas di pejabat dan di rumah, ingatlah bahawa mudahnya para wanita terutamanya berstatus isteri mendapat pahala. Kejarlah ganjaran di akhirat kelak.

1. Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk daripada 1000 orang lelaki yang jahat.

2. Dua rakaat solat daripada wanita hamil lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.

3. Wanita yang beri susu kepada anaknya daripada buah dadanya akan mendapat satu pahala daripada setiap titik susu yang diberikannya.

4. Apabila suami pulang ke rumah dalam keadaan letih dan isteri layan dengan baik akan mendapat pahala jihad.

5. Seorang isteri yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga yang sakit dapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.

6. Isteri yang melihat suami dengan kasih sayang dan suami pula melihat isteri dengan penuh kasih sayang, Allah s.w.t. akan pandang dengan penuh rahmat.

7. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar di jalan Allah s.w.t. dan kemudian menjaga rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya dan jadi ketua kepada 70 000 Malaikat dan bidadari. Wanita itu akan dimandikan dalam syurga lalu menunggu suaminya sambil menaiki kuda yang dibuat dari permata Yaqut.

8. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampun oleh Allah s.w.t. seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah s.w.t. memberinya 12 tahun pahala ibadat.

9. Wanita yang memerah susu binatang dengan bacaan “Bismillah” didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.

10. Wanita yang menguli tepung dengan “Bismillah” Allah s.w.t. akan berkatkan rezekinya.

11. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir dapat pahala seperti menyapu lantai Baitullah.

12. Wanita yang menjaga solat, puasa dan taat pada suami, Allah s.w.t. mengizinkannya masuk syurga dari mana-mana pintu yang ia kehendaki.

13. Pahala bagi wanita hamil adalah seperti berpuasa pada siang hari dan beribadat pada malam hari.

14. Wanita yang bersalin akan dapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah swt. akan beri satu pahala haji.

15. Sekiranya wanita itu meninggal dunia dalam masa 40 hari selepas bersalin ia dikira mati syahid.

16. Apabila seorang wanita yang menyusukan anaknya yang menagis diwaktu malam dengan sabar, dia dapat pahala satu tahun sembahyang dan puasa.

17. Kalau wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh 2 suku tahun maka malaikat di langit datang bawa khabar gembira bahawa syurga wajib bagi kamu.

18. Kalau isteri layan suami tanpa khianat dapat pahala 12 tahun solat.

19. Wanita yang picit suami tanpa disuruh dapat pahala 7 tola emas manakala isteri yang picit suami bila disuruh akan dapat pahala 7 tola perak.

20. Wanita yang meninggal dunia dengan dapat keredhaan suaminya, dia akan masuk syurga.

21. Seorang wanita solehah lebih baik daripada 70 orang lelaki yang soleh.

22. Jika suami mengajar satu masalah agama pada isterinya dia akan dapat pahala 80 tahun ibadat.

23. Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah swt di akhirat tetapi Allah swt sendiri akan datang pada wanita yang memberati auratnya iaitu yang memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah (tetap).

24. Seorang isteri yang menyambut baik kedatangan suaminya yang dalam keadaan marah, Allah swt beri kepadanya setengah pahala jihad.

25. Allah swt berkati dalam rezeki bila seorang wanita memasak dengan zikir Bismillah.

26. Allah swt akan melaknati wanita yang sengaja mendedahkan auratnya kepada lelaki yang bukan muhrimnya.

P/S: mari kita sama2 kongsikan ilmu ini..

Tuesday, November 29, 2011

Kisah si Puteri (Seri Puteri)

Jeng2...akhirnya aku berjaya jugak melapangkan masa untuk update kisah terbaru projek ni..kepada pemilik2 yg sangat curious utk mengetahui ape yg dah jadi dengan projek ni, what i can say is, this project will be delivered on time..InsyaAllah..

so far construction works berjalan lancar tanpa ada sebarang masalah..mesti baru2 ni owner ada perasan yg kitorang dah pasang tower crane..giant crane pulak tu..

warna kuning..kan..kan?hehehe..mende ni wajib pasang kalo nak cepatkan lagi progress...kapasiti angkat dia pon lebih..

yang paling penting dia bole bawak barang naik ke tingkat atas..al maklum la projek ni 22 tingkat..kalo pakai mobile crane (yg ada tayar tu) memang xkan tercecah la lantai atas..huhu..

Pasang tower crane kat foundation.


Installation in progress.

Almost done..yeah...
At the moment, Level 2 dah siap..ni kira parking level la..so sekarang our target nak siapkan level 3 pulak before krismas ni..hopefully sukses..

Concreting in progress. (L2 ni dah siap last week)

So rasanya ni je la kot yg aku nak update buat masa ni..ada masa free nanti bole update kisah yg lain pulak..hehehe..chaloo..!!

P/S: anything bole tanye kat ruangan komen.

Tuesday, November 15, 2011

Lama tak update blog.

Baby ni pon dah malas macam aku jugak..huhu..

Lama siot aku x update blog ni..kebetulan pulak makin busy sekarang ni..sori la kalo ada viewer yg bukak blog ni, tapi xde apa2 update..

Ni pon aku saje je nak singgah kejap kat blog..maybe sehari dua lagi nak update pasal my project...Seri Puteri Conda ngan Putra Suria Residensi...dah makin kencang progress..check it out!

Saturday, October 8, 2011

Cara Mandi Wajib Yang Betul


Mandi wajib merupakan perkataan yang mudah disebut,tetapi jangan terkejut jika dikatakan banyak umat Islam di tanah air kita yang tidak sah mandi wajibnya kerana tidak melakukannya dengan betul.Untuk melakukan mandi wajib yang betul,seseorang itu tidak boleh melakukannya dengan hanya mandi secara berdiri atau duduk mencangkung sahaja. Sebaliknya,ia mesti dilakukan dalam kedua2 keadaan bagi membolehkan seseorang itu meratakan air ke seluruh anggota badannya yang zahir.

Penolong Pengarah Bahagian Dakwah,Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM),Ustaz Haji Mat Jais Kamos, menegaskan, bagaimanapun, berdasarkan pengalamannya sebagai bekas kadi di Pejabat Agama Islam Gombak Timur dan penceramah,didapati banyak umat Islam yang tidak mengetahui perkara ini.

“Akibatnya,mandi majibnya menjadi tidak sah kerana tidak memenuhi salah satu rukun mandi wajib iaitu meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir.Apabila mandi wajib tidak sah,ibadat yang dilakukan oleh seseorang itu juga turut tidak sah. Itulah akibatnya jika tidak melakukan mandi wajib dengan betul.” tegas beliau ketika ditemui di rumahnya di Taman Sri Keramat Kuala Lumpur.

Mandi wajib yang juga disebut sebagai mandi junub atau janabah tidak boleh dipandang ringan oleh umat islam.Setiap orang yang melakukannya mestilah mengetahui dan memenuhi rukun2nya. Jika tidak mandi wajib seseorang itu tidak akan sah.

Rukun mandi wajib ada 3 perkara:

Pertama : Niat.

Kedua : Menghilangkan najis pada badan.

Ketiga : Meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir.

Niat mandi wajib: “Sahaja aku mengangkat hadas besar kerana Allah Taala.” Atau ” Sahaja aku mandi wajib kerana Allah Taala.”

Niat itu didalam hati dan ia hendaklah disertakan ketika air sampai ke mana2 bahagian anggota badan.Bagi perempuan yang habis haid,niat mandi wajib ialah: "Sahaja aku mengangkat hadas haid kerana Allah Taala.” Manakala bagi perempuan yang habis nifas,niat mandi wajibnya ialah: "Sahaja aku mengangkat hadas nifas kerana Allah Taala”.

Niat itu jika dilambatkan atau ketika seseorang itu memulakannya selepas dia telah membasuh salah 1 anggota badannya akan menjadikan mandi wajibnya tidak sah.Oleh itu dia mestilah memulakan kembali niatnya ketika dia mula menyampaikan air keseluruh anggota badannya.Sekiranya dia berniat sebelum air sampai ke badan,niat itu juga tidak sah. Oleh itu mandi wajibnya tidak sah.

Mengenai rukun mandi wajib yang ke 2,iaitu menghilangkan najis yang ada pada badan,menurut Ustaz Haji Mat Jais, menurut Imam Nawawi, jika kita ada najis di badan,najis itu boleh dibasuh serentak dengan mandi wajib.Ertinya membasuh najis dengan mandi itu boleh disekalikan.

Sementara rukun mandi wajib yang ke 3,iaitu meratakan air ke seluruh anggota badan yang zahir,meliputi kulit, rambut dan bulu yang ada di badan,sama ada bulu2 yang jarang atau lebat.Jika rambut seseorang itu ditocang atau disanggul,sekiranya tidak sampai air ke dalamnya, tocang atau sanggul itu wajiblah dibuka.Bulu2 dalam lubang hidung pula,tidak wajib dibasuh kerana dianggap batin.Tetapi sekiranya,bulu2 di dalam hidung itu bernajis,ia wajiblah dibasuh.

Mengenai kuku pula,jika di dalam kuku ada kotoran yg boleh menghalang sampai air ke badan khususnya di bahagian bawah kuku,kotoran itu wajiblah dibuang.Membuang kotoran di dalam kuku itu pula boleh dilakukan ketika sedang mandi.

Tentang rambut yg diwarnakan pula selain inai,inilah yang merumitnya. Sebenarnya jika rambut seseorang itu diwarnakan dengan pewarna selain inai,mandi wajib seseorang itu tidak sah.Oleh itu,seseorang yang mewarnakan rambutnya dengan pewarna selain inai,jika dia hendak mandi wajib,dia mestilah membuang pewarna pada rambutnya terlebih dahulu.Tetapi untuk membuang pewarna itu pula bagaimana? Inilah yang rumitnya,sedangkan pewarna pada rambut itu sebenarnya tidak boleh dibuang begitu mudah.

Yang menyebabkan mandi wajib orang yang menggunakan pewarna pada rambutnya tidak sah kerana pewarna itu akan menyalut rambutnya yang menghalang air sampai ke rambut. Ini berbeza dengan inai.Inai sebenarnya akan meresap ke rambut,tetapi pewarna pula akan menyalut rambut menyebabkan air terhalang ke rambut.

Tetapi dalam hal ini,jangan pula ada yang salah faham.Sebenarnya pewarna itu jika dikeluarkan sijil halal oleh JAKIM dan sekiranya pewarna itu tidak bernajis,bukanlah bermaksud menjadi tidak sah.Dalam hal ini,sukalah saya menyatakan bahawa sembahyang dan mandi wajib itu berbeza.Jadi,mestilah dipandang dari sudut yg berbeza.Dalam hal ini juga,sukalah saya menyatakan,huraian mengenai rukun mandi wajib seperti yang telah saya nyatakan ini adalah merupakan perbezaan sah atau tidak mandi wajib.Jadi,ia perlulah diberikan perhatian yang lebih oleh umat Islam.

Mengenai sebab2 seseorang itu wajib mandi wajib pula,Ustaz Haji Mat Jais menegaskan, sebab2nya terdiri daripada 6 sebab. 3 sebab melibatkan lelaki dan perempuan iaitu kerana bersetubuh walaupun tidak keluar air mani,keluar air mani dan mati. Manakala 3 sebab lagi hanya melibatkan kaum perempuan sahaja,iaitu keluar darah haid,nifas dan melahirkan anak(wiladah).

Mandi wajib boleh dilakukan dimana2 dengan menggunakan air mutlak sama ada air telaga,air paip,sungai laut dan tasik.Bagi pasangan suami isteri yang bersetubuh pula,mereka tidak semestinya mandi selepas bersetubuh,tetapi diwajibkan mandi ketika ingin beribadat.

Selepas bersetubuh pula,jika ia dilakukan pada waktu malam,jika tidak mahu mandi wajib lagi, seelok2nya ambillah wuduk sebelum tidur itu adalah sunat,manakala tidak berwuduk sebelum tidur adalah makruh.


Rasulullah S.A.W Bersabda : " Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat, Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang memberi manafaat kepada manusia lain." [Hadith Riwayat Muslim].

Saturday, September 24, 2011

Bajet Bijak: Beli kereta

Teliti bajet, kaji semua faktor elak beban

SELEPAS mengenal kebaikan dan keburukan kad kredit pada isu yang lalu, kali ini kita melangkah ke bab baru mengenai pembelian kereta.
Sudah tentu sebaik saja anda mula bekerja, salah satu keputusan penting yang anda akan ambil ialah membeli sebuah kereta. Walaupun kereta adalah kaedah pengangkutan selesa, perlu diketahui bahawa memiliki sebuah kereta bukan setakat membayar ansuran bulanan saja.
Ia juga membabitkan kos lain seperti petrol, bayaran tol, parking, cukai jalan, insuran, kos penyelenggaraan serta kos membaiki apabila kereta anda rosak.

Seandainya anda boleh membayar segala kos yang disebutkan tadi dengan selesa, anda masih perlu tanya diri anda sama ada kereta itu suatu keperluan atau kehendak.

Kereta baru atau kereta terpakai? Apabila kereta adalah keperluan, anda perlu membuat keputusan sama ada ingin membeli kereta baru atau kereta terpakai.

Ramai orang beranggapan bahawa membeli kereta baru adalah lebih baik kerana kos penyelenggaraannya lebih rendah tetapi pada hakikatnya, memiliki kereta baru juga ada kelemahannya.
Ketika memutuskan jenis kereta yang diperlukan, anda hendaklah terlebih dulu menilai kemampuan anda. Jika didapati membeli kereta baru boleh membebankan, belilah kereta terpakai yang masih berkeadaan baik.

Lagipun, kereta hanya sebuah kenderaan yang membawa anda bergerak dari suatu tempat ke tempat yang lain.

Bagaimana membiayai kereta anda? Lazimnya, orang akan membeli kereta dengan menggunakan pinjaman sewa beli. Sewa beli adalah penyewaan barangan dengan pilihan untuk membelinya pada akhir tempoh pinjaman.

Dengan mengambil pinjaman sewa beli, anda akan dikenali sebagai penyewa dan institusi kewangan yang memberi pembiayaan sebagai pemilik kenderaan.

Sebagai penyewa, anda perlu membuat bayaran ansuran berdasarkan terma dan syarat yang sudah dipersetujui di bawah perjanjian sewa beli.

Selepas semua bayaran ansuran dijelaskan, hak milik kereta tersebut akan dipindahkan kepada anda.

INFO: Panduan bijak beli kereta

  • Buat perbandingan untuk mendapatkan kereta yang boleh diharapkan dan memenuhi keperluan anda. Ada baiknya jika meminta nasihat dari ahli keluarga atau sahabat.
  • Jika anda ingin membeli kereta terpakai, dapatkan khidmat mekanik yang boleh dipercayai atau lakukan pemeriksaan PUSPAKOM ke atas kereta berkenaan.
  • Pertimbangkan harga jualan semula atau nilai tukar beli kereta sekiranya anda bercadang untuk menukarnya kelak.
  • Sekiranya anda mengambil keputusan untuk memohon pinjaman kereta, cari pakej terbaik berdasarkan kemampuan anda. Dapatkan maklumat mengenai kadar faedah efektif yang akan dikenakan.
  • Rangka bajet mengikut pendapatan anda. Ambil kira ansuran bulanan kereta dan lain-lain kos seperti kos petrol, bayaran tol, parking, perbelanjaan lain termasuk cukai jalan, insurans dan servis biasa.
  • Cuba tingkatkan tabungan untuk bayaran pendahuluan supaya pinjaman yang diambil lebih rendah dengan tempoh pembayaran yang lebih singkat. Perlu diingat bahawa semakin panjang tempoh pinjaman, semakin banyak faedah yang anda perlu bayar.
  • Jangan gunakan kad kredit untuk membuat bayaran pendahuluan kerana anda akan terikat dengan pinjaman pada kadar faedah yang sangat tinggi.
  • Bersedia untuk menanggung perbelanjaan di luar dugaan seperti membaiki kereta sekiranya berlaku kerosakan atau kemalangan. Ada baiknya untuk mengetahui mengenai kemudahan mendapat alat ganti serta kos untuk menggantikannya.
  • Pastikan kereta anda mempunyai perlindungan insurans komprehensif yang mencukupi atau sekurang-kurangnya mempunyai perlindungan insurans pihak ketiga.
  • Monday, September 19, 2011

    Tips tayar Kereta

    MAINTAIN PROPER INFLATION PRESSURE IN YOUR TIRES.

    Proper inflation pressure is necessary for optimum tire performance, safety and best fuel economy. To maintain proper inflation pressure, frequently check tires (when they are cool) with an accurate tire pressure gauge. For example, it is difficult to tell just by looking at radial tires whether they are under inflated.
    • Evidence of air loss or repeated under inflation requires tire removal and expert inspection.
    Always maintain inflation pressure at the level recommended by the vehicle manufacturer as shown on the vehicle placard or in the Owner's Manual. Higher inflation pressure increases stiffness which may deteriorate ride and generate unwanted vibration.

    Tire footprint and traction are reduced when van, pickup or RV tires are over inflated for the loads carried. In particular, tires with aggressive tread patterns may contribute to oversteer or "roadwalk" if inflated beyond the inflation pressure specified in the Owner's Manual and vehicle placard for standard or customary loads. Over inflation also increases the chances of bruise damage.

    Under inflation is the most common cause of failures in any kind of tire and may result in severe cracking, component separation or "blowout," with unexpected loss of vehicle control and accident. Under inflation increases sidewall flexing and rolling resistance resulting in heat and mechanical damage.

    Furthermore, when operating a vehicle equipped with radial tires, it is difficult to notice when a tire has gone flat or near flat since the "feel" of the vehicle does not change significantly.

    A tire is a pneumatic system, which supports a vehicle's load. It does this by using a compressed gas (usually air) inside to create tension in the carcass plies. It is important to realize that a tire carcass has a high-tension strength, but has little or no compression strength. It is the air pressure that creates tension in the carcass and allows the tire to function as a load-carrying device. That's why inflation is so important. In an inflated, but unloaded tire, the cords pull equally on the bead wire all around the tire. When a tire is loaded, the tension in the cords between the rim and the ground is balanced or relieved. The tension in other cords is not changed. Therefore, the cords opposite the ground pull upwards on the bead. This is the mechanism that transmits the pressure from the ground to the rim.

    In addition, a tire must transmit handling (acceleration, braking, cornering) to the road. Cornering forces are transmitted to the rim in a similar manner to load. Acceleration and braking forces rely on the friction between the rim and the bead. Inflation pressure also supplies the clamping force, which creates friction.
    A tire also acts as a spring between the rim and the road. This spring characteristic is very important to the vehicle's ride.

    Too high an inflation pressure causes the tire to transmit shock loads to the suspension and reduces a tire's ability to withstand road impacts.

    Too low an inflation pressure reduces a tire's ability to support the vehicle's load and transmit cornering, braking and acceleration forces.

    Finding the optimum inflation pressure requires extensive engineering efforts on the part of tire and vehicle manufacturers.

    Under-inflation can cause many tire-related problems. Because a tire's load capacity is largely determined by its inflation pressure, under-inflation results in an overloaded tire. An under-inflated tire operates at high deflection, resulting in decreased fuel economy, sluggish handling and may result in excessive mechanical flexing and heat buildup leading to catastrophic tire failure.

    Correct inflation is especially significant to the endurance and performance of radial performance tires. For example, because of a performance radial's aspect ratio and design, it may not be possible to look at a radial tire and actually see under-inflation of 5 psi. However, under-inflation of 5 psi can reduce a performance tire's tread life by 25%. A typical tire may also lose 1 to 2 psi a month, if not checked and adjusted.

    Temperature Effects: Air pressure is affected by temperature. The air under pressure in a tire is no exception. Typically, an inflation pressure can change by 1 psi for every 10 degrees Fahrenheit of temperature change. Higher temperature means increased pressure.

    For example, if a tire is inflated to 35 psi on an 80-degree July day, it could have an inflation pressure of 23 psi on a 20-degree day 6 months later in January. This represents a normal loss of 6 psi over the six months and an additional loss of 6 psi due to the 60-degree temperature change. At 23 psi, this tire is severely under-inflated.

    SAFETY Note: For safety and vehicle performance, Dunlop recommends that tire inflation pressure be checked at least once each week and as often as possible when tires are cold (ambient air temperature and if the vehicle has not been driven for several hours.) Repeat or excessive inflation loss (more than 2 psi); visible damage such as knots, bulges, punctures, cuts, cracks, irregular wear; experiencing impacts, vibration or pulling; all require removal, expert inspection of tire and rim to determine reparability, or the need for replacement. Damaged tires may fail suddenly or burst upon re-inflation, resulting in serious injury.

    Tuesday, September 13, 2011

    Lepas Geram!!

    Aduhai...arini dah hari selasa eh? Selalu sangat orang update2 status Facebook pasal Monday blues la, ape la..pastu komplen2 xde mood untuk keje..

    So untuk mereka yg geram kat hari Isnin, aku tujukan lagu ni korang ye..layannn~~~
    P/S: harini Selasa yer...hehehe..

    Wednesday, September 7, 2011

    Putra Suria Apartment Vs Seri Puteri Kondominium

    Atas permintaan ramai, especially pembeli2 pangsapuri yang dibangunkan oleh Amber Resources sekalian, dengan ikhlasnye den update ape status projek2 yg sedang dikendalikan..walaubagaimanapon, sebahagian data mungkin terpaksa di sensored kan atas budi bicara pemilik blog..muahaha..

    Ala, ape nak riso...xde rugi pon kome beli projek ni..dah la rumah depan LRT..ada kedai 99 Speedmart pulak tu..aku yg gigih nak menjayakan projek ni pon menyesal sebab x beli rumah2 ni..bengong betol..hahaha...

    So agaknye dah sampai mana la status projek ni?aku mula dengan Putra Suri Residensi dulu la kot? Bawah ni aku letak je gambar2 yg ada..bak kata orang, sekeping gambar menceritakan 1000 jenis kisah...layan je..dah macam pengulas Buku sastera pulak den ni..ahaks..

    Block A..x lama lagi nak bawak turun dah kain hijau tu..cat dah siap!

    Block B...dah cabut kain hijau tu..sapa2 yg beli blok B?haa...x lama dah tu nak amik kunci..haha

    Bumbung pon dah dipasang dengan smart sekali..
    Parking Lot under construction at Block A

    Anyway how about Seri Puteri? Untuk makluman, ada unsur2 teknikal yg agak susah untuk diterjemahkan bagi projek ni..keadaan tanahnya yg terdiri daripada batu kapur berkaviti menyebabkan sedikit masa telah diambil untuk merawat keadaan ini..Keadaan adalah terkawal kerana kami memang memiliki jurutera2 pakar untuk menyetelkan ape juga masalah yg tiba..

    mesti ramai pembeli nak sangat tinjau ape la yg kontraktor ni buat disebalik pagar zink biru ni kan?hehehe..

    Projek ni agak menarik bagi den sebab ni 1st time buat bangunan setinggi 22 tingkat..walopon dulu penah gak terpacak kat Level 33 pavillion KL, tapi tu projek kawan..xde rasa bangga berbanding dengan projek yg dibuat sendiri..

    So far kerja2 underground dah 98% complete..now nak mengorak langkah buat parking lot setinggi 3 tingkat before rumah2 kalian yg bermula dengan Level 4 dibina..our target is about 2 level disiapkan dalam masa sebulan..laju ke x agaknye?hehehe..

    Papepon layan je la dulu sebahagian photo yg aku rasa nak share ngan korang sume wokey!
    Cerucuk yg menjadi kaki kepada sesebuah bangunan.
    Ground floor slab

    Ground floor beam

    Ground floor column

    Besi2 ni la yg akan mengukuhkan lantai sesebuah bangunan tau x?hehehe..
    Amacam? mesti x puas tengok..nak lagi gambar?bayar la..haha..ok lah..aku nak pegi minum2 petang jap..haus tekak panas2 nih..kulit pon dah gelap..buruk la gambar kawen den nanti..arghhhh!!

    P/S: belilah aset seperti rumah..bukannya melabur untuk liabiliti (kereta)...renung2kan..

    Sunday, August 28, 2011

    7 Kesilapan di Pagi Hari Raya Aidilfitri


    Sentuhan
    Berjabat tangan di antara lelaki dan wanita secara meluas ketika berziarah rumah jiran dan rakan. Walaupun terdapat perbezaan pendapat para ulama dalam bab ini. Ia lebih baik dijauhi terutama apabila melibatkan pemuda dan pemudi.

    Aurat & Ipar Ipar duai yang tidak menjaga aurat di antara satu sama lain ketika berada di dalam rumah. Seperti adik ipar perempuan tidak menutup aurat di rumah sedangkan abang iparnya berada di rumah. Termasuk juga, tidur secara terbuka di ruang tamu tanpa menutup aurat, sehingga membolehkan abang ipar atau adik ipar lelaki melihat aurat yang terdedah.

    Wangian Wanita
    Kaum wanita memakai wangian dan solekan ala artis di musim perayaan lalu keluar dari rumah mendedahkan diri mereka kepada lelaki bukan mahram.

    Pakaian Wanita
    Pakaian yang mendedahkan susuk tubuh dengan sempit dan nipisnya lalu bertandang ke khalayak ramai.

    Kubur
    Berkumpul beramai-ramai di kubur hingga duduk di atas kubur orang lain dengan alasan untuk membaca Yasin yang agak panjang dan meletihkan jika berdiri. Larangan ini disebut jelas di dalam mazhab Syafie sebagai dihurai oleh Imam Khatib As-Syarbini, malah bersandar kepadanya juga dilarang ( Mughni Al-Muhtaj, 1/354 ; Minhaj at-Tolibin)

    Meninggalkan solat kerana terlalu sibuk beraya di sana sini.

    Dosa Bertempoh

    Kembali melakukan dosa yang ditinggalkan di bulan Ramadhan. Malah memang sebahagiannya diniatkan untuk disambung selepas Ramadhan. Sebagai contoh, ada yang menangguhkan pergaduhan di Ramadhan, maka syawal bolehlah bergaduh kembali. Syawal dijadikan tempat lambakan maksiat berdating, bersyahwat melalui telefon dan ’chat’, berjalan jauh berdua-duaan dengan teman wanita dan lain-lain. Hancurlah seluruh kebaikan yang baru hendak sebati dengan hati, sudah dibuangnya jauh-jauh.

    Saturday, August 13, 2011

    JENAKA: Ringgit Malaysia

    Duit RM1 telah bertemu dengan RM50 dan bertanya:

    RM1: Oit,lama tak nampak, mana ko pergi?

    RM50: Aku pergi merata tempat. Pergi stadium tgk bola, Naik STAR Cruise, gi KL naik AirAsia, lepak One Utama, konsert2..tempat2 cam tuh lah. Eh, ko camner lak?

    RM1 :(menjawab perlahan seraya menunduk)Hmm..biasa lah.. Balik-balik tempat sama.. surau, masjid, surau...

    Friday, August 12, 2011

    JENAKA: Kisah Pembedahan

     
    Gadis : hari ni saye akan menjalani pembedahan jantung .

    Jejake : saye tau . I love you !

    Gadis : i love you too ! ♥

    (bile sedar dari pembedahan gadis tengok jejake takde . Tapi ayah die je ade)
    Gadis : mane bf saye ayah ?

    Ayah : siti tau tak siape yang dermakan jantung untuk siti ? :(
    Gadis : apaaa ? (terus menangis)
    T_____T
    Ayah : hehe . Takde la . Ayah melawak je . Die pergi tandas ;D
    hahahahah....

    Thursday, August 11, 2011

    Jenaka: Kisah Tok Batin



    Ada sekali tu ketua kampung orang asli telah dihadiahkan jam dinding oleh pihak tentera kerana menolong mereka dalam operasi. Alangkah bangganya ketua orang asli tersebut bila jam tersebut di gantungkan di depan pintu rumahnya dan orang kampung sering datang melihat jam tersebut seolah-olah barang hiasan kerana mereka pada masa tu tak tahu bagaimana menggunakan jam untuk melihat waktu.

    Suatu hari anak ketua kampung tersebut memberitahunya yang jarum jam tu telah berhenti bergerak. Masa tu punyalah ramai anak buah dia kat halaman rumah sedang melihat jam tersebut.

    Maka ketua kampung tu pun konon nak tunjuk terrorlah lalu dia pun menurunkan jam tersebut dari tempat penggantungan dan membelek-belek jam tersebut depan belakang. Beliau ternampak tempat bateri jam tersebut dan telah dengan tidak sengaja terkuis bateri itu terkeluar dari tempatnya.

    Entah macam mana ada pulak bangkai seekor lipas di celah-celah tempat bateri tu… beliau pun dengan bangganya memberitahukepada anak-anak buahnya.

    “OOOO… patutlah tak jalan drebarnya mati tershepittttt… .!!”

    Wednesday, August 10, 2011

    Jenaka: ROTI



    Akob begitu asyik menonton perlawanan bolasepak di depan kaca TV, tiba-tiba isterinya terus masuk, “Bang, lampu di halaman depan dah terbakar tolong ganti yang baru ye”.

    “Pasang lampu?!!, kamu ingat saya nie TNB ke?” jawab Akob.

    “Kalau abang tak mau tukar lampu, abang tolong betulkan paip air sebab airnya dah tak boleh keluar”, minta isteri Akob lagi.

    “Betulakan paip?, kamu ingat saya nie Jabatan Bekalan Air ke?”, jawab Akob mengelak.

    “Kalau semuanya abang tak mau buat tak apalah, tapi kalau abang ke kedai nanti jangan lupa tolong belikan saya gas memasak sebab rumah kita dah kehabisan gas”, kata isteri Akob.

    “Mintak maap bebanyak saya tak kerja kat Petronas”, jawab Akob dengan sinis.

    Kerana merasa terganggu Akob terus keluar ke rumah kawannya untuk menyambung menonton perlawanan bolasepak. Kira-kira jam 2 pagi kemudian Akob pun pulang kerumah. Akob menjadi hairan apabila mendapati lampu di halaman terang benderang, Akob terus ke bilik air, dia sekali lagi terkejut apabila mendapati paip air tak ada masalah lagi. Apabila ia ke dapur Akob mendapati tong gas juga penuh.

    Pada keesokan paginya Akob bertanya pada isterinya “Awak minta tolong pada siapa…?”.

    “Begini bang, setelah abang keluar dari rumah semalam, saya menangis di halaman rumah. Tiba-tiba ada seorang lelaki yang sedang melintas di depan rumah kita, bertanya kenapa saya menangis. Saya ceritakan segala-galanya kepadanya. Dengan rela hati dia sedia menolong saya tetapi dengan bersyarat”.

    “Apa syaratnya?”, tanya Akob ingin tahu.

    “Syaratnya saya perlu pilih sama ada buatkan ia roti atau tidur
    dengannya”.

    ” Jadi awak buat roti apa untuk dia?”, tanya Akob.

    “Buat roti…?!!! Awak pikir saya nie Kedai Roti ke…?!!!”

    Monday, August 8, 2011

    Keeper Terpantas (Manchester City)

    Nak kongsikan pasal kepantasan Joe Hart sebagai keeper Manchester CIty...laju siot..Bole la nak kalahkan Usain Bolt kalo gini..huhuu..

    Layan....

    P/S: Kalo aku ada skill camni mesti Man City akan beli aku jugak..haha...

    Saturday, July 23, 2011

    Kisah Bedah dan Bapanya.


    Seorang bapak memanggil anak gadisnya masuk kedalam bilik. Dialog dia lebih kurang macam ni la...

    Bapak : Bedah, mai sini sat. Bapak nak tunjuk sesuatu ni.

    Bedah : Ya bapak, ada apa?

    Bapak : Mai masuk dalam bilik pastu tolong tutup semua tirai tingkap.

    Bedah : Apa???!!! (isk? bapak aku ni? lain macam jerr)

    Bapak : Dengar tak bapak kata.....

    Bedah : Ya bapak, Bedah dengar... cuma Bedah tak percaya apa yang bapak kata ni.

    Bapak : Betulll. Bapak suruh hang masuk dalam bilik pastu tutup semua tingkap. Bedah pun dalam ragu-ragu tu, dia ikut jugak la apa yang bapak dia suruh. Sambil tu dok pikir gak laa... apa la bapak dia nak buat, dah la kat rumah.

    Bapak : Okeh... mai duduk sebelah bapak. Heh? heh...

    Bedah : Eh!!! bapak, Bedah kena keluar dari bilik ni. Sat lagi mak balik...abis aaaa.

    Bapak : Tak payah risau... mai duduk sini cepat!!!! Jangan bagi bapak berkasar. Bedah pun terpaksa la duduk jugak... hati dia takleh cakap laa... berdebar giler ahhh. Dalam kepala dok terbayang jadi apa la nanti kat dia.

    Bapak : Cantikkk!!! Yiihaaa. Astalavista bebeh. Okeh, mai masuk dalam selimut bapak plak.

    Bedah : Apa???!!!

    Bapak : Masuk la cepat!!! Dok cakap banyak pulak. Bapak ikat mulut tu karang aaa.

    Bedah : Bapak...Bedah takut laaa. (nak nangis)

    Bapak : Bedah, tengok ni

    Bedah tak sanggup nak tengok... dia pejamkan mata. Dia tahu, bapak dia dok buang tebiat. Bapak dia dah gila. Kiranya, bapak dia tunjuk tu konon-konon nak intro dulu ler tu. Tapi dalam hati, Bedah teringin gak la nak tengok. Dia pun bukak la mata sikit.

    Bapak : Cantik tak jam G-Shock baru bapak ni. Dia ader cahaya bila gelap. Mahal nih!!! Dah, pegi keluar.

    Wednesday, July 13, 2011

    Malaysia XI vs ARSENAL

    Yeahh..akhirnya hari yang dinantikan telah tiba..malam ni perlawanan antara Malaysia vs Arsenal akan menjelma..8.45pm

    Sudah pasti aku sebagai peminat bola sepak akan menantikan acara yg gemilang ni..walaupon plan asal nak tengok kat TV je, tapi kawan baik aku Saudara Yop telah dengan murah hari nya menyedekahkan aku tiket2 Asia tour untuk match Arsenal, Liverpool dan Chelsea...tengkiu abe yop..
    Kamon Malaysia..you can do it!


    So arini aku target nak balik keje awal..aku punya suka la nak cabut keje jam berapa pon..(kelebihan keje tanpa bos disisi)..huhuhu..Lagipon desas desus hebat mengatakan yg match malam ni xde LIVE..mesti panas je hati peminat2 setia Bola Sepak..

    So ape yg aku harapkan dalam match malam ni? Dah tentulah aku mengharapkan Malaysia memberi tentangan..kalo dapat menang lagi bagos..walopon Arsenal tu team STAR, Malaysia sudah pasti tidak akan memberi jalan mudah..

    All the best HARIMAU MALAYA!

    P/S: See u at Bukit Jalil National Stadium.

    Saturday, July 9, 2011

    20 Perkara Yang Membuatkan Wanita Membenci Lelaki


    1. MENINGGIKAN SUARA
    Tahulah mereka dikurniakan suara yang ‘macho’ tapi kalau nak meninggikan suara sekadar menunjukkan ego, tak eloklah. Ini antara kelemahan lelaki kerana mereka mudah meninggikan suara walaupun pasangannya tidak bersalah.


    2. MAIN KAYU TIGA
    Bab main kayu tiga ni masalah paling besar. Walaupun dah ada kekasih, mereka sukar untuk setia. Apatah lagi kalau digoda, terus disambar tanpa mempedulikan perasaan kekasihnya.


    3. SUKA ‘CUCI MATA’
    Kebanyakan lelaki sukar mengawal mata (mata keranjang). Pantang jumpa perempuan cantik dan seksi mulalah mata tu macam nak terkeluar. Walaupun sedang bersama kekasih, si dia tidak akan peduli. Bagi mereka tidak salah kalau sekadar mencuci mata tetapi hati kekasih kenalah jaga juga cik abang!

    4. MENGONGKONG
    Itu tak boleh, ini tak boleh, sikit-sikit nak kontrol. Segala gerak-geri kekasih dikawal, sampaikan nak berpakaian pun harus ditentukan. Kalau nak keluar ke kedai pun kena repot dulu, kalau tidak mulalah tercetusnya pertengkaran kerana hal sekecil itu. Tetapi, mereka akan melenting pula sekiranya aktiviti-aktiviti mereka disoal siasat oleh kekasih mereka… Macammana tu?

    5. EGO
    Ini merupakan masalah paling ketara dan merimaskan kaum wanita. Keegoan dan lelaki memang tak dapat dipisahkan. Tetapi ada kalanya lelaki menjadikan keegoan sebagai alasan untuk mereka bertindak tanpa mempedulikan perasaan si gadis. Keegoan membuatkan lelaki mempunyai kuasa veto dalam kehidupan mereka termasuklah memimpin kaum wanita. Tidak salah mempamerkan ego tetapi biarlah kena pada tempatnya.

    6. MENIPU
    Masalah yang ketara apabila lelaki suka menipu ataupun memberikan alasan yang tak munasabah. Sanggup memungkiri janji dan memberikan alasan yang mereka mempunyai masalah yang tak dapat dielakkan padahal sebenarnya mereka enggan melaksanakan janji mereka sendiri. Ada juga yang sudah berpunya tetapi mengaku solo. Berterus-teranglah wahai kaum lelaki kerana kaum wanita lebih menghormati mereka yang memiliki sifat berterus-terang ini. Sifat menipu dan suka berdolak-dalih ini lama kelamaan akan membuatkan semua gadis akan menjauhi anda.

    7. PERASAN
    Aduhaiii… lelaki ini cepat perasan terutamanya jika mereka ini berkerjaya baik, berpenampilan menarik dan mempunyai wajah yang hensem. Boleh tu mengaku merekalah yang menjadi lelaki idaman para wanita. Tapi, mungkin pada pandangan seorang wanita mereka ini sederhana sahaja tapi mereka ini yang suka perasan lebih. Bukan semua wanita memandang pada paras rupa, kalau dah terlebih-lebih perasan tuu… Ada wanita yang lebih suka mengutuk dari memuji…

    8. MEMENTINGKAN DIRI SENDIRI
    Susah juga kalau dapat yang mementingkan diri sendiri ni. Lelaki selalunya tidak mahu mengalah dan ingin menegakkan pendapat sendiri tanpa mempedulikan luahan pasangannya. Mereka juga suka mendahulukan kemahuan mereka dan jarang hendak mementingkan perasaan kekasih… Egolah katakan! Tidak semestinya pendapat kaum wanita ni tak boleh diguna pakai.

    9. KURANG MEMBERIKAN PERHATIAN
    Lelaki kadangkala suka bertindak sambil lewa dan kurang memberikan perhatian tidak kira dalam apa jua urusan. Tetapi kalau urusan yang berkaitan dengan dirinya sendiri, pantas pula melaksanakannya. Jika berkaitan teman wanita, alamatnya… mereka kurang mengambil perhatian. Mengapa ya? Kaum wanita sebenarnya bukan minta diberikan perhatian 24 jam tetapi cukuplah sekadar pasangannya mengambil tahu akan dirinya kerana sifat semulajadi seseorang wanita itu yang ingin bermanja dan dimanjakan.

    10. CEMBURU BUTA
    Orang kata cemburu tandanya sayang, tapi kalau cemburu tak tentu pasal dan memanjang saja cemburu, tentu rasa tak selesa juga. Agaknya lelaki yang kuat cemburu ni takut kekasihnya terlepas ke tangan kumbang lain kot. Harus diingat, bukan semua perempuan suka kekasihnya kuat cemburu. Tapi, ada juga sesetengahnya suka apabila teman lelakinya cemburu kerana seolah-olah teman lelakinya amat menghargai dirinya. Jangan cemburu buta sudahlah, malas jugak nak layan kadang-kadang!

    11. MATA DUITAN
    Jangan tak tahu ada juga lelaki mata duitan atau pun gelarannya ‘lelaki spedo’. Mereka tak kisah nak kikis duit kekasih dengan 1001 macam alasan yang adakalanya tidak logik diterima dek akal fikiran. Kalau kisah perempuan mata duitan kita sudah biasa dengar, tapi kalau lelaki pula yang mata duitan… apa cerita ni?? Takkan masa-masa macam ni keegoan lelaki hilang pulak?!!

    12. KOMITED TERHADAP KERJAYA
    Susah kalau dapat teman lelaki yang terlalu komited dengan kerjaya. Mereka ni selalu sangat memberi banyak alasan kerja apabila diajak keluar. Kalau keluar bersama, selalu pula bercerita tentang kerja dan merungut sering dibebani kerja yang menimbun. Bukanlah tidak boleh lelaki mementingkan kerjaya tetapi pandai-pandailah membahagikan masa bersama teman wanita. Paling tidak pun, seminggu sekali luangkan masa menemaninya dan lupakan segala hal berkaitan kerja. Bukannya kaum wanita ni tidak memahami kalau teman lelakinya pandai membahagikan masa…

    13. PANAS BARAN
    Aduiii… masalah yang boleh menimbulkan fobia terhadap seseorang gadis apabila mendapat kekasih yang panas baran. Pantang silap sikit, mahu dihambur segala kemarahannya. Ada juga kesilapan bermula dari diri sendiri tetapi tetap menyalahkan orang lain. Setakat kena tengking boleh lagi diterima walaupun sebal satu badan tapi, bagaimana kalau siap sepak terajang? Kalau nak sepak terajang carilah mereka yang sepadan dan janganlah berlawan dengan kaum yang lemah bang! Di mana sifat bertanggungjawab dan kepimpinan yang ada? Cuba-cubalah kawal kerana setiap dari kita ada barannya, cuma kena pandai-pandai mengawallah. Kalau dah tak terkawal sangat, tak payah bercintalah cik abang oiii!!!

    14. KAKI MEROKOK
    Ini satu lagi sifat kaum lelaki yang melemaskan wanita. Asyik berasap sana sini, naik lemas dengan bau dan asap rokoknya. Dalam sehari adakalanya habis sekotak rokok. Kalau habiskan duit dengan makan benda berfaedah tak apa juga, ini tidak… asyik menyedut asap yang tidak menyehatkan. Kalau asap tu membawa kesan pada diri sendiri saja tak apa juga, ini tidak… membawa kesan juga pada orang sebelah menyebelah. Kadang-kadang teman wanita menegur bukannya apa, dia sayangkan kita juga dan tak mahu kita jatuh sakit. Lagipun mereka juga tak nak teman lelaki mereka membazirkan duit dengan merokok.

    15. PENGOTOR
    Ada segelintir lelaki sukar nak menyedari diri mereka ni ada yang pengotor. Terutama bab meludah atau membuang kahak merata-rata. Yarkkk!!! Ada juga yang jarang basuh seluar, pakai baju yang sama berulang kali, tidak memakai deodarant dan macam-macam lagi sampaikan badan sudah berbau semacam pun dia tak sedar. Tidakkah mereka ini terasa segan apabila menyedari badan sudah berbau?? Entahlah… hanya kaum lelaki yang bersifat pengotor ini saja yang dapat menjawabnya.

    16. GELOJOH
    Kalau bab makan, lelaki ni agak gelojoh. Macam ‘food machine’. Mereka lemas melihat teman wanita mereka makan terlalu sopan tetapi mereka tidak sedar cara mereka makan yang gelojoh juga melemaskan kaum wanita. Sepatutnya, samada lelaki mahupun wanita patutlah makan dengan bersopan. Buat apa terkejar-kejar?

    17. PENTINGKAN KAWAN-KAWAN
    Sanggup membatalkan temujanji semata-mata hendak bermain bola sepak ataupun menonton WWF bersama kawan-kawan. Lelaki juga selalu mementingkan kawan-kawan dalam banyak hal. Sekali-sekala bolahlah, jangan pula selalu saja memberi alasan hinggakan masa bersama teman wanita tiada langsung semata-mata untuk menghabiskan masa bersama kawan-kawan. Apa guna bercinta kalau macam tu gayanya? Kalau ada masalah pula, kawan-kawan sebagai tempat mengadu dengan alasan tidak sesuai bercerita dengan si dia. Kalau dah memilih si dia sebagai kekasih, mungkin satu hari si dia juga akan menjadi isteri anda, jadi takkanlah anda selalu hendak merahsiakan sesuatu dari dia. Tak eloklah berbuat demikian, nanti si dia terasa seolah-olah dirinya tidak penting buat anda pula.

    18. TIDAK TAHU MEGHARGAI
    Sukar untuk bertemu lelaki yang tahu menghargai perasaan atau pun perbuatan kekasihnya. Ada pula yang berpura-pura tidak mengambil tahu walaupun menyedarinya. Mereka seboleh-bolehnya mahu si dia terang-terangan menunjukkan sikap meghargai mereka ini. Kalau setakat sikit-sikit atau sekadar kiasan tu, alamatnya mereka akan berpura-pura tidak menyedarinya. Apa salahnya sekali-sekala, tunjukkan sikap anda yang menghargainya di atas apa yang cuba dilakukannya terhadap anda seperti memberi hadiah kecil. Setidak-tidaknya ucapkanlah terima kasih setiap kali dia cuba berbuat sesuatu untuk anda.

    19. PUTAR BELIT
    Lelaki ni ramai yang pakar memutar-belitkan kenyataan walaupun ternyata sememangnya merekalah yang bersalah. Bagi mereka, putar belit ini tak mengapa asalkan si dia mempercayai alasan tersebut dan mereka akan terlepas dari kesalahan sendiri. Sekiranya anda benar-benar menyintai pasangan anda, perkara begini seharusnya tidak berlaku kerana apa akibatnya sekiranya si dia mengetahui juga tipu helah anda suatu hari nanti. Kalau anda tak pandai menyelamatkan keadaan, melepaslah anda! Jujurlah pada pasangan anda.

    20. SUKA KONTROL MACHO
    Peh! Nak dikatakan macho, ada juga yang tak. hancur je yang lebih kot! Terutama bab sikap, mahu lebih gentleman, berketrampilan dan hensem. Seboleh-bolehnya mereka mahu menampakkan yang diri mereka lelaki sejati dan ada elemen HERO. Tak perlulah nak merasakan diri anda macho kerana wanita sahaja yang layak membuat penilaian terhadap anda. Sekiranya anda rasa diri anda macho, tetapi pada mata wanita tersebut anda tidaklah semacho yang disangkakan, tak guna juga….

    Wednesday, July 6, 2011

    Proton Espire (Rendering)

    Lepas abeh aku wat site work tadi, so aku pon lepak la opis jap..nak ilangkan penat..

    usha2 web..jumpa la rendering kete Proton baru..persona R (kire macam persona replacement la)..

    so ni aku tepekkan gamba2 yg ada...smart gak kalo betol model ni jadi kenyataan..



    P/S: aku dah jadi gila kereta sekarang..tapi kewangan je yang mewaraskan aku supaya x buat ape2 kat my Silver worrior..huhu

    Tuesday, July 5, 2011

    Gol terbaik dunia minggu ini.

    Undian ada dilangsungkan kat web ni..jom sama2 undi..Go Malaysia!


    P/S: Memang terbaik la gol ni..aku masa ni ada kat rumah mentua, menjerit..haha..sori to Papa and Mama..

    Monday, July 4, 2011

    Kenapa kita mengantuk selepas Lunch?

    Mengantuk giler..

    "Setiap kali selepas makan tengah hari mesti mengantuk. Kadangkala rasa tidak larat hendak buka mata. Rasanya bukan sebab tidak cukup tidur sebab tiap-tiap malam aku tidur nyenyak," rungut seorang rakan yang beberapa kali tersengguk-sengguk depan komputer.

    Sememangnya, mengantuk selepas makan bukan disebabkan kurang tidur, sebaliknya ia menandakan kita dahaga dan badan tidak cukup air. Ramai tersilap menafsirkan keperluan badan terhadap air dengan rasa lapar.

    Dahaga bukan petanda terbaik untuk memberitahu badan memerlukan air kerana sensitiviti terhadap dahaga semakin berkurang apabila umur meningkat, terutama pada orang tua. Badan kita hanya boleh mengawal keseimbangan air hingga satu peringkat tertentu.

    Paras garam akan meningkat apabila simpanan air dalam badan berkurang. Otak akan mengesan perubahan keseimbangan ini dan memberi isyarat kepada buah pinggang untuk mengurangkan kehilangan air serta mencetuskan rasa dahaga.

    Bagaimanapun, cetusan rasa dahaga ini berlaku lewat. Biasanya apabila kita berasa dahaga, badan sudah kehilangan kira-kira dua cawan cecair badan. Kehilangan ini boleh menimbulkan pelbagai implikasi.

    Air adalah unsur penting dalam badan. Badan lelaki membabitkan 65 peratus air dan 55 peratus bagi wanita. Air bertindak sebagai pelarut, penyejuk, pelincir dan agen pengangkut nutrien ke seluruh badan.

    Kandungan air dalam badan setiap orang adalah berbeza mengikut kandungan lemak masing-masing. Secara umumnya, jumlah peratusan air dalam badan orang yang tidak banyak lemak adalah lebih tinggi. Kira-kira 70 peratus berat otak, 75 peratus berat jantung, 90 peratus berat paru-paru dan 82 peratus kandungan darah membabitkan air.

    Badan mengalami kehilangan air sepanjang masa iaitu hampir 80 peratus sehari, walaupun kita tidak aktif. Kehilangan ini berlaku melalui air kencing, najis, peluh dan pernafasan. Setiap kali menghembuskan nafas, kita kehilangan air dalam bentuk wap. Jika dikumpulkan, kita mungkin boleh dapat satu atau dua gelas air yang hilang melalui pernafasan.

    Ini sebabnya pakar kesihatan menyarankan kita minum sekurang-kurangnya lapan gelas atau satu liter air setiap hari. Sumber air bukan hanya daripada air minuman kerana ia juga ada dalam makanan, buah-buahan dan sayur-sayuran.

    Berapa banyak air yang kita perlukan?

    Secara umumnya setiap orang memerlukan sekurang-kurangnya lapan gelas air atau satu liter air sehari. Namun, jumlah ini berbeza antara setiap individu, aktiviti dilakukan dan cuaca tempat tinggal. Tentu saja jika kita melakukan senaman pada hari panas, kita kehilangan lebih banyak air melalui peluh.

    Air yang keluar ini perlu diganti segera, sama ada ketika atau selepas bersenam, untuk mengelak masalah kekeringan. Kehilangan banyak air menyebabkan tekanan darah turun mendadak, bekalan oksigen ke otak menurun dan jika terlalu serius, ia boleh membawa maut.

    Jika terlalu banyak minum, tidakkah akan berlaku keracunan air? Memang boleh, tetapi ia jarang berlaku. Sebenarnya sukar bagi orang sihat mengalami keracunan air. Ia biasanya berlaku pada bayi. Malah, individu yang alami masalah berat badan berlebihan perlu minum lebih banyak air, iaitu segelas bagi setiap 11 kilogram melebihi berat badan unggul.

    Mereka yang bercita-cita mengurangkan berat badan juga digalakkan minum banyak air. Kekurangan air merendahkan kadar metabolisma dan badan tidak boleh memecah dan menggunakan lemak dengan berkesan. Akibatnya, proses menurunkan berat badan menjadi lebih sukar.

    Masalah retensi air atau ketidakbolehan badan mengeluarkan air dari pundi kencing menjadi lebih buruk jika kita tidak mendapat cukup air. Ada kalanya masalah ini boleh diatasi dengan minum lebih banyak air untuk menggalakkan pembuangan air berlebihan.

    Oleh kerana kebanyakan zat makanan larut dalam air, mungkin ada yang risau ia dibuang melalui air kencing. Jangan risau. Masalah ini tidak berlaku kerana buah pinggang kita mempunyai sistem penapisan yang cerdik. Hanya bahan tidak berguna dibuang. Semua khasiat makanan diserap ketika dalam usus dan dimasukkan ke dalam darah untuk diagihkan ke seluruh badan.

    Sebenarnya ramai mengalami masalah kekurangan air tanpa disedari. Malah, ramai juga berkata tidak mahu kerap berulang ke tandas sebagai alasan untuk tidak minum banyak air. Tindakan ini sebenarnya meracun diri kerana tanpa air yang cukup, badan sukar mengeluarkan bahan toksik dan boleh berkumpul membentuk batu karang.

    Tanpa air yang cukup juga, nutrien daripada makanan tidak dapat diagihkan dengan baik dan menyebabkan lebih banyak lemak terkumpul dalam badan. Bentuk dan saiz otot turut berubah. Paling malang , jika kekurangan air meningkatkan paras bahan toksik hingga membahayakan nyawa.

    Kesan kekurangan cecair

    Kajian menunjukkan kehilangan dua peratus cecair badan boleh menyebabkan:

    • Lemah daya ingatan (ingatan jangka pendek)
    • Sukar membuat kiraan, walaupun yang mudah
    • Sukar memberi tumpuan terhadap perkara dilakukan terutama pada skrin komputer atau bahan bacaan bercetak
    • Tekanan darah menurun
    • Jumlah oksigen yang sampai ke otak berkurang menyebabkan rasa mengantuk
    • Lesu pada waktu siang
    • Sakit belakang
    • Dehidrasi
    • Sakit kepala
    • Memperlahankan kadar metabolisma
    • Meningkatkan risiko kanser usus, pundi kencing dan payu dara
    • Sendi dan otot mengalami kekeringan
    • Menyukarkan penyingkiran bahan toksik
    • Meningkatkan keinginan untuk makan
    • Darah menjadi pekat
    • Mudah keliru.
    • Degupan jantung meningkat
    • Menjejaskan tindak balas kimia dalam badan

    Sunday, July 3, 2011

    Malaysia vs Chinese Taipei

    Kejayaan Malaysia mara ke Pusingan Kedua Kelayakan Piala Dunia 2014, menewaskan Taiwan, diharap tidak segera dilabel ramai sebagai satu kejayaan besar, sebaliknya skuad Harimau Malaya ditagih memperkemas setiap kelemahan yang ketara kelihatan – yang mana perlu mengharapkan kelebihan gol di tempat lawan untuk mara.

    Dua gol di tempat lawan, menerusi kombinasi pemain sama yang meledak di Bukit Jalil – Aidil Zafuan dan Safiq Rahim, menjadi pemisah dalam perlawanan yang cukup mendebarkan di mana skuad negara dilihat tertekan dengan asakan menggila tuan rumah, yang turut menyaksikan skuad Taiwan beroleh tiga sepakan penalti, dua daripadanya disempurnakan.

    “saya bangga kita mara, walaupun tewas tapi gol tempat lawan. cukup mendebarkan, dengan pasukan Taiwan menyerang habis-habisan, mungkin tekanan main tempat lawan, apapun kita perlu perbaiki banyak lagi kelemahan, saya mahu lihat aksi yang lebih garang lawan singapura, Taiwan dah kaji kelemahan kita masa main di KL, dan mereka manfaatkannya, mereka dedahkan kelemahan kita dengan baik. Ini seperkara Datuk Rajagobal perlu teliti. Apapun saya yakin kemenangan malam ini berjaya kembalikan keyakinan peminat..ini suatu yang cukup mengagumkan..”. – Datuk Sri Ahmad Shabery Cheek, Menteri Belia dan Sukan.

    Pada perlawanan yang berkesudahan dengan Taiwan menang 3-2 itu, penjaga gol negara, Sharbinee Allawee Ramli boleh diangkat sebagai wira, apabila menyelamatkan satu sepakan penalti oleh Chen Po Liang, yang mana pada ketika itu kedudukan masih terikat 2-2.

    Malah, persoalan yang paling besar, keengganan jurulatih, Datuk K.Rajagobal mengubah taktikal dan formasi permainan – kekal pada formasi 4-4-2 – formasi yang kurang berkesan ketika aksi di Bukit Jalil tempoh hari, dan Rajagobal sekadar melakukan tiga pertukaran di kesebelasan utama, di mana Norshahrul Idlan beraksi di posisi Safee Sali yang cedera, Abdul Hadi Yahya (Baddrol Baktiar) dan Mahali Jasuli (Helmi Remeli).


    Kebanyakan bekas pemain negara yang ditemui selepas tamat perlawanan, menganggap kemenangan ini belum meyakinkan apatah lagi selaku Juara Piala AFF 2010, Malaysia seharusnya berada di kelas tersendiri dan berharap setiap kelemahan yang wujud dapat diperbaiki menjelang sepak mula aksi pusingan kedua 23 Julai depan.

    “perlawanan yang cukup mendebarkan, dan nasib kita mara dengan gol tempat lawan. belum cukup bagus sebenarnya, defend bocor, senang jer Taiwan nak attack. Ini yang perlu kita perkemaskan. Kita jangan main terlalu confident, kalau dia skor satu lagi tadi jawabnya bungkuslah kita kan? fokus jangan hilang. Tapi lawan singapura, insyaAllah dengan semangat tinggi pemain, saya yakin kita boleh menang, yang penting kurangkan kesilapan..”. –Khalid Ali.

    “perlawanan menentang Singapura, pastinya satu yang berbeza, yang amat dinanti-nantikan peminat, dan kami sendiri bekas pemain, banyak nostalgia, musuh tradisi la katakan. Yang pasti kalau main macam tadi susah nak menang, sebab Taiwan dah tunjuk mana kelemahan kita, sama ada defend, midfield atau striker, dan tugas coach la untuk kaji dan perbetulkan. Kredit juga kepada Sharbinee save penalti tadi. Player juga mungkin tertekan main tempat lawan tadi, tapi yang penting lepas ni, sape pun lawan, kita gempur habis..”. – Dollah Salleh.

    “tahniah, saya bangga dengan kejayaan ini. kita semakin hari semakin maju, saya yakin kita sedang menuju ke arah mengembalikan zaman kegemilangan bolasepak kita. Tadi memang agak cuak juga tengok bila kena serang, dia pun dapat 3 penalti, lawan singapura nanti kita jangan leka, kena fight habis, buktikan Harimau Malaya adalah kuasa bola Asia..”. – Zainal Abidin Hassan.

    “inilah padah bila main over confident. Saya gembira kita mara ke pusingan kedua, tapi saya kecewa kita mara dengan cara macam ni, kalah dan harapkan gol tempat lawan. kenapa perlu kendurkan asakan bila dah leading, kenapa tak keep momentum. Saya bekas pemain, saya bekas jurulatih negara, bagi saya, kita patut bunuh terus kebangkitan Taiwan. Jangan nak main possession football kalau tak pandai. Kita bukan Brazil, bukan Sepanyol, u main possession football, maknanya u bagi dia chance to attack. Nasib baik 3-2, kalau penalti 1 lagi masuk?..cuba kira, berapa?..”. – Datuk Ghani Minhat.

    Friday, July 1, 2011

    Wanita diraba?


    Dalam sebuah lif yang penuh sesak, Nurul geram melihat suaminya Helmi yang nampak riang kerana dihimpit oleh seorang wanita cantik dan seksi. Ketika lif sampai dibawah dan pintu terbuka, wanita seksi itu tiba-tiba menampar Helmi. Sambil berjalan keluar dia berkata,

    "Jantan tak tahu malu, berani kau raba punggung aku. Rasakan!"

    Helmi tercenggang melihat keadaan itu segera berkata kepada isterinya.

    Helmi: Sumpah yang.... abang tak raba pun punggung perempuan tu, percayalah...

    Nurul: Ya, saya percaya.

    Helmi: Terima kasih kerana percayakan abang. Tak pasal-pasal abang dapat penampar free.
    Tapi macamana sayang percaya abang tak lakukan?

    Nurul: Sebab saya yang raba punggung wanita tu...

    Jambatan Terpanjang Dunia @ China

    Jambatan Teluk Jiaozhou

    BEIJING 30 Jun - China membuka jambatan terpanjang di dunia merentasi laut - Jambatan Teluk Jiaozhou menghubungkan bandar pelabuhan China timur, Qingdao ke pesisir pulau Huangdao, hari ini.

    Jambatan sepanjang 42 kilometer dan selebar 35 meter itu menelan kos melebihi AS$1.5 billion (RM4.5 billion).

    Penilaian pembinaan jambatan itu telah diluluskan pada Isnin lalu dan jambatan beserta terowong bawah laut itu dibuka kepada lalu lintas mulai hari ini.

    Jambatan yang disokong oleh 5,000 tiang itu mengambil masa empat tahun untuk disiapkan.

    Menurut Guinness World Records, rekod jambatan atas air terpanjang sebelum ini dipegang oleh Tasik Pontchartrain Causeway di Louisiana, namun jambatan China ini lebih empat kilometer panjang daripadanya. - Agensi

    Tuesday, June 28, 2011

    Do you think American rasist?

    Ni video yg wajar kite tonton..mungkin ada pengajaran yg dapat kite perolehi..

    P/S: make sure u understand american accent..hehehe..xde subtitle wokey..

    Monday, June 27, 2011

    Teknik mengelak dilanggar Keretapi

    Apsal la aku rasa malas gile hari isnin ni..Monday Blues x sudah lagi kot?

    After aku berjaya buang masa setangah hari, aku jumpa la 1 video ni..dia ajar teknik nak mengelakkan diri daripada digilis oleh Keretapi..jom layan..


    Thursday, June 23, 2011

    Angry Birds via PC

    Aku layan game Angry Birds beb sekarang..baru Level 10 dah rasa susah gile..hampeh betol..

    Jom tgk video ape asal usul game Angry Birds nih..

    P/S: Buat mengisi masa lapang ketika xde keje sangat kat site..hehe

    Wednesday, June 22, 2011

    NORA ELENA TV3 menipu?

    Aku nak share sikit la pasal movie NORA ELENA yang femes gile kat TV3..dalam banyak2 orang yang menghantui dan always menunggu drama ni ke udara, masih ada insan yang membantah penayangan drama NORA ELENA..
    Nora Elena dan Seth Tan

    Berikut adalah surat yg di post ke TV3 (xtau sejauh mana kebenaran nya)..jom kite baca mengapa, kenapa dan bagaimana?zaaassssss.......

    Nowa
    Kakitangan Kerajaan,
    Putrajaya
    TV3
    Sri Pentas,
    No 3, Persiaran Bandar Utama
    Bandar Utama, 47800 Petaling Jaya
    Tuan,
    Per : Bantahan Terhadap Penyiaran Drama Bersiri Nora Elena

    Adalah dengan hormatnya saya merujuk kepada perkara di atas dan drama bersiri Nora Elena adalah berkaitan.

    2. Dimaklumkan, bahawa saya, Nowa dengan ini membantah penyiaran drama bersiri Nora Elena yang disiarkan setiap hari, jam 7 petang di saluran tuan. Antara sebab sebab pembantahan saya adalah seperti berikut.

    i) Membuatkan jiwa isteri isteri terganggu.
    Mana ada suami gitu sabo dalam dunia ini? Logik tak bila Nora tanya Seth, asal Seth tak penah dengan apa saja perbuatan Nora? Seth jawab, sebab Seth terlalu sayangkan Nora. Jadi kesimpulan, isteri-isteri mula curiga dengan suami mereka yang sepanjang masa marah marah. Ni laki aku sayang ke tak ni?

    ii) Jiwa jiwa suami juga turut terganggu.
    Ini kerana, apa bila tiba scene scene romantik dan tidak dapat diterima akal, seperti Nora terpeleot, Seth siap dukung bawak g sofa, tingkat bawah..(gila gagah..aritu aku nak branak, laki aku gendeng henbek aku, beg kain aku, pastu tunggu aku kat grill depan umah, aku la terkedek-kedek jalan sendiri..pastu pegang lengan aku je tau..bila suh dukung macam biasa drama atau filem buat, laki ckp, “ah gile mung, patoh pinggang!” Pastu sampai sepital, lari lari amik wilca..kalu dukung macam drama melayu kan bagus??)
    Oh pasal part romantik tu, biasanya isteri akan menjeling kepada suami, disertai dengan kata kata sinis, “dedi mung ni masa dulu geletak nok ke mami, masa mami begetoh je belanar beli bunga, minyok wangi, cekelat bagai..leni doh dapat mami doh haghammmmmm!!! asal besday ke anniversary ke, pakai tektik, hadiah ai pada yu adalah sebuah cinta yang murni dan ikhlas”….itu je?? harharharharam!!
    Paling koman, selepas jelingan tajam, cubitan kental di lemak perut pasti akan singgah di bahagian perut suami. Jadi, sebagai lelaki melayu, suami, mereka juga merasa hangat dengan penyiaran drama bersiri ini.
    Kebiasaan jugak, malam malam yang sepatutnya diisi dengan aktiviti sukan berair akan berlalu begitu saja, pabila sang isteri makan hati, lelaki melayu dalam drama lagi romantik dari laki sendiri. Saje saje wat merajuk, ingatkan si laki pujuk cam si Seth pujuk Nora, tapi tak tau laki sendiri penat, dah, amik kau, sampai ke pagi tak dapat apa apa..laki tak pujuk satu hal, laki horny dibuat bini gitu pun satu hal..Sian Johnny!

    iii) Memberi harapan pelesu kepada gadis gadis yang belum menikah.
    Apabila pengaruh Seth Tan mula menular, maka ramai gadis gadis mencari pasangan hidup yang romantik nak mampus macam Seth Tan. Selepas menonton siri itu juga, kajian secara rambang mendapati kebanyakan dahi gadis gadis lebam. Ini adalah berikutan dengan tabiat sebelum tido mereka yang gemar meletakkan belakang tapak tangan ke dahi sebelum tido sambil berangankan lelaki seromantik Seth Tan, walau sebenarnya, Non Ada lelaki MELAYU seromantik itu. Yang romantik cumalah, lelaki Bangladesh, lelaki Lombok, dan Shahrukh Khan sahaja.

    iv) Pasangan-pasangan bercinta kerap bergaduh.
    Sang aweks memaksa jejaka untuk kerap membelikan bunga. Sedangkan boipren tu keja Kerani je kat Kementerian Kewangan. Gaji pun RM1500 jek. Kau gile sekuntum bunga brape hengget?? Kalu nak 3 kuntum sebulan, takpe jugak. Ni nak 21 roses everiday??
    Kau gile, ko nak mamoh kelopak bunga ke? Kau ingat kau cantik macam Nora Elena nak demand-demand? cess

    v) Tak logik punya citer..
    Brape lama kawen baru bole ‘bersama’?? Ada ke lelaki sesabar Seth tu.. Ok, takde ke tunjuk scene Seth ‘tumbuk sambal’?? eh, kalu betol ada lelaki tak penah sentuh isteri, kira mesti dia ‘tumbuk sambal’ kan? hahahha…takut awak sakit belakang konon..padahal ajak tido skali..mood cameron suda mari..eh, tetiba teringat Jay….kahkahkahakha

    vi ) kari hangus, nasik hangit.
    Duk sibuk berkejar dari dapur ke hall, pastu ke dapur semula, pastu part ehem ehem, part ada pelangi, dah teralit, tengok sambil berangan, jeling laki, dah lupa kari kat dapur..hangit gitu je..
    vii) Mengganggu tumbesaran anak kecil.
    Pabila seorang isteri, terpengaruh dengan apa yang dilihat di kaca telebisi, nak perli secara derek kepada laki sendiri takut kena penampo, jadi, anak kecil dijadikan medium untuk menyampaikan isi hati

    “tengok tu Alya, dulu dedi mung semart gitu ah, nok g dating siap bukak pintu bagai sume? leni? mami terkedek kedek bawok barang dia hon siap siap doh”
    “owoh Alya ork? napok ngat nipu..mana ada orang kawen doh romantik gitu ork??”
    Kesian la budak kecit tu terkebil kebil tak tau ape mak dia bebelkan.

    3. Sekian dimajukan untuk pertimbangan dan kelulusan pihak tuan. Dan semoga dengan ini, tiada lagi kekeliruan dan kecelaruan minda penonton penonton lagi. Mana ada lelaki romantik gitu dalam dunia..kalu ada pun sebelum kawen, lepas kawen, bagi setahun, atau dah dapat anak sorang, jadi kayu la semuanya..Jadi, dimohon pihak tuan agar tidak mempermainkan perasaan kami, dan memberi harapan pelesu kepada gadis-gadis diluar sana.
    Sekian,

    “BERPIJAK DIDUNIA NYATA ADALAH TUNGGAK KEHIDUPAN BAHAGIA”

    ( NOWA)
    Pengerusi,
    Kelab Ibu-Ibu Menyusu Badan
    Putrajaya.

    Tuesday, June 14, 2011

    Bina Rumah untuk manusia.

    Since all the site work and my paperwork untuk hari ni dah siap, so aku pon nak merajinkan diri menaip kisah untuk hari ni..makin rajin nampaknya abg inginiur kita memenuhi isi2 blog beliau..ahaks..

    Ape agaknye bahan yang best untuk dikongsi? Ermmmm....Ape kata kalo aku share kat korang gamba projek aku yg dah almost sampai ke penghujungnya..hopefully end of this year siap..pastu bole dapat bonus..muahaha..(macam x iklas je keje kan).

    So far sebahagian daripada projek aku ni dah siap dengan cat..so bole la nampak rupa..projek yg aku buat ni meliputi 508 unit pangsapuri dengan 2 blok bangunan setinggi 16 tingkat..jenuh nak jaga kualiti setiap rumah2 pembeli ni..tapi bak kata orang, kerja yang iklas, PAHALA adalah balasannya..ALHAMDULILLAH..

    So layan je la gambar yang aku sempat tepekkan kat bawah ni..sesiapa berminat mendapatkan nasihat tentang bidang Construction ni, bole la drop je kat ruangan komen tu wokey..

    BLOCK A
    BLOCK B
    KITCHEN CABINET
    BEDROOM - TIMBER FLOORING
    LIVING ROOM
    P/S: Hopefully planning aku untuk memiliki sebuah Kondominium kat Cheras sebelum hujung tahun 2011 tercapai..Dalam proses bank luluskan loan..amin..

    Monday, June 13, 2011

    Kisah menyayat hati insan bernama JIMMY..

    Kisah ni aku amik daripada sebuah blog..aku ada rasa tanggungjawab untuk kongsikan kisah ni supaya rakan2 semua mendapat pengajaran..jom kite baca lebih lanjut kisah yang menyayat jiwa insan bernama JIMMY..

    Jimmy dan isteri



    INAI masih merah di jari, isteri dah lari. Kami sempat duduk serumah selama 20 hari tetapi kalau diikutkan, saya hanya dapat bersamanya 10 hari. Bulan madu saya pun tidak seperti orang lain.

    Mulanya rancangan diatur untuk pergi berbulan madu ke destinasi lebih jauh dan romantik tetapi kerana keadaan kami tidak seperti pasangan pengantin baru yang lain, kami rancang untuk pergi ke Koh Samui, Bangkok dan Bali saja. Itupun, apabila sampai di Koh Samui, dia dah ‘lari’. Katanya, dia hendak ke Bangkok seorang diri.

    Saya dah letih hendak memikirkan apa berlaku antara saya dan dia. Perasaan saya bercampur baur. Semakin lama dia pergi, semakin jauh. Dia ada anak angkat dan dia lebih suka tidur bersama anak angkatnya daripada melayan suaminya.

    Saya dah tak kuasa hendak menyembunyikan perkara sebenar kerana semua orang dah tahu. Kalau ikutkan hati, hendak jadi apa pun jadilah, tetapi bila memikirkan anak kami yang sedang dikandungnya, hati saya jadi sebak, pilu dan sedih. Apa hendak jadi dengan saya, ada isteri macam tak ada isteri.

    Dia sempat bermalam di rumah saya di Putra Heights, semalam saja. Apabila dia mahu duduk bersama saya, alangkah gembira rasa hati kerana dalam angan-angan saya dapatlah kami hidup bahagia seperti orang lain.

    Di rumah itu semua saya sediakan, bahkan makan minum pun saya yang buatkan. Kain baju, saya hantar dobi. Dia tak perlu buat apa-apa dan saya tak kisah asalkan dia gembira. Bangun pagi, sarapan sudah terhidang. Namun, dia lari juga dari saya. Apa lagi perlu saya buat untuk menambat hatinya, bingung jadinya.

    Sejak dia keluar rumah dan tak balik lagi, setiap hari saya menunggunya. Apabila terdengar kereta berhenti depan rumah, pantas tangan menyelak langsir, manalah tahu kalau dia yang balik. Berbulan saya menunggu tetapi hampa belaka. Dah kering air mata mengenangkan keadaan rumah tangga kami.

    Saya tahu dia mengandung pun daripada orang lain dan wartawan yang bertanya kepada saya. Hancurnya hati, sebagai suami saya tak tahu apa-apa mengenai isteri. Orang lain lebih tahu daripada saya.

    Sudah bermacam cara saya buat untuk mengambil hatinya, tetapi dia tetap tak mahu berjumpa saya. Kalau orang lain bahagia berkahwin, tetapi saya pula hanya mendapat malu dan sengsara. 

    Saya tidak pernah berniat menumpang hartanya atau keluarganya, cuma mengharapkan sebuah rumah tangga yang bahagia.

    Sebelum berkahwin, saya tidak pernah membenarkan mana-mana media mengambil gambar rumah, tetapi selepas berkahwin saya terpaksa melakukannya untuk membuktikan saya memang mampu menyara hidup kami berdua. Saya tidak mengambil sesen pun harta keluarganya.

    Sebaik saja tahu dia mengandung, teringin benar hati ini untuk menjaganya, membawanya menjalani pemeriksaan di klinik dan melihat gambar imbasan bayi kami. Namun, saya tak merasa itu semua.

    Saya ini bapanya, tetapi tiada apa yang dapat saya lakukan. Saya hanya boleh membayangkan saat-saat indah itu. Saya juga tak tahu bila dia hendak bersalin, khabarnya dalam sehari dua ini. Meronta hati ini untuk mengetahui jantina bayi itu.

    Sebagai menyambut kehadiran orang baru itu, saya membeli peralatan bayi. Saya melihat dan membeleknya setiap hari, semakin saya memandangnya, terasa sangat sedih. Kasihan si kecil itu. 

    Sebaik saja mendengar tangisannya nanti, saya mahu mengazankannya tetapi adakah saya akan dapat peluang itu. Saya mahu menjaganya kerana saya tahu, saya boleh menjadi bapa yang baik.

    Pada awal kehamilannya, ibu mentua saya berjanji mahu menyerahkan bayi itu kepada saya tetapi sekarang rentak percakapannya sudah lain. Sudah terlalu banyak mereka menabur janji, saya tak tahu janji mana satu yang betul.

    Saya serahkan segala-galanya pada Allah SWT. Bagaimana dan macam mana rupa bayi itu, saya mahu menjaganya dengan sepenuh kasih sayang.

    Saya tak tahu dia ini macam mana orangnya, macam tak ada hati perut. Ke manakah pergi kewarasannya sebagai manusia. Dia lebih pentingkan kawannya daripada suami. Setiap orang ada kisah silam dan saya pun bukan orang yang sempurna.

    Lupakanlah cerita lama dan bina hidup baru. Rupa-rupanya itu cuma harapan dan impian saya seorang, sedangkan ingatan dan fikirannya entah ke mana. Ingatkan selepas berkahwin, dapatlah lebih mengenali hati budi isteri tetapi kami semakin terpisah jauh.

    Ketika mula mengandung dulu, alasan berjauhan dari saya kononnya tidak tahan bau badan suami. Alahan orang mengandung. Saya terima, tetapi sampai berapa lama. Orang lain mengandung juga, kalau tak tahan bau badan pun, setakat berpisah bilik namun masih tinggal sebumbung.

    Dengan sekian banyak alasan, saya dah muak mendengarnya. Selepas bersalin nanti, entah apa pula alasan diciptanya. Ada juga saya dengar, selepas bersalin dia mahu membawa anak kami lari ke luar negara. Aduhai hati… sudah terlalu lama ‘engkau’ menderita. Bilakah akan berakhir.

    Dalam kegelisahan dan kehampaan ini, tiada tempat hendak mengadu. Sejak kecil, emak dan ayah sudah pergi menghadap illahi. Hanya kepada Allah SWT saya serahkan segala-galanya. Dia ke umrah bersama keluarganya pun tidak minta izin saya.

    Apapun, saya tetap mendoakan kebaikan untuknya dan dengan harapan tinggi menggunung moga kelahiran bayi itu nanti akan menyatukan kami semula.

    Bersama sekeping hati yang duka, saya pergi mengerjakan umrah baru-baru ini. Saya memanjatkan doa ke hadrat Ilahi supaya memberi ketenangan dan kekuatan untuk menempuh hidup ini.

    Alhamdulillah, sekembalinya dari Tanah Suci, saya rasa tenteram dan tidak lagi terikut-ikut kata hati. Saya akan lalui saja apa yang ditetapkan oleh Yang Maha Esa. Untuk mendapatkan kekuatan, saya baca buku motivasi dan agama.

    Sesungguhnya sebagai isteri, tidak sukar untuk mencari keredaan Allah. Nabi Muhammad SAW pernah bersabda: “Seorang perempuan yang menegakkan solat lima waktu, berpuasa pada 

    Ramadan dan mematuhi suaminya akan memasuki syurga melalui pintu mana saja dia suka.” Andai kata dia mahu kembali kepada saya, saya sedia memaafkannya dan menerimanya. Saya mahu bayi yang bakal lahir itu mempunyai keluarga sempurna.

    Imbas kembali detik melalui tempoh pertunangan, pernikahan dan malam pertama, sebaknya hati tidak terkata. Sepanjang tempoh pertunangan pun, dia tak mahu rapat dengan saya. Ada saja yang tak kena.

    Dua minggu sebelum berlangsungnya kenduri dan majlis persandingan, kami ambil gambar praperkahwinan di Cameron Highlands, itu pun dah kecoh.

    Oleh kerana jodoh kami kuat, kami bernikah juga. Selepas itu pun, banyak benda yang merepek-repek dan huru-hara jadinya. Tiba malam hendak bersanding, dia tetap dengan perangainya.

    Jika orang lain naik pelamin dengan wajah ceria, saya rasa biasa saja. Malam pertama, pasangan pengantin baru diulit bahagia, saya pula lain ceritanya.

    Jika dia tak mahu juga berubah dan masih tidak dapat menerima saya sebagai suami, tunggulah kes di mahkamah nanti. Kalau boleh, saya tak mahu masalah kami dibawa ke mahkamah kerana akan mengundang aib, tetapi saya terpaksa melakukannya kerana perlu pertahankan hak saya.

    Peliknya, dia berkahwin dengan saya bukan kerana dipaksa keluarga tetapi atas kemahuannya sendiri. Pada hari jadinya tahun lalu, apabila ditanya ibu bapanya, dia mahu hadiah apa, katanya dia hendak berkahwin dan ciri lelaki yang diidamkannya adalah saya. Kami pernah berjumpa lima tahun lalu dan pernah mengambil gambar bersama.

    Kebetulan ketika ibunya datang berjumpa saya, saya masih solo dan segala-galanya diatur untuk menjodohkan kami berdua. Entahlah, saya tak tahu hendak kata apa lagi. Agaknya kerana saya penyabar, Allah SWT berikan saya ujian ini.

    Sesungguhnya Allah SWT berikan ujian itu mengikut tahap kemampuan hamba-Nya. Jika itulah ketentuan hidup saya, moga Allah SWT kuatkan iman dan hati ini untuk menghadapinya.

    Saya tak suka hendak bercerai-berai, tambahan saya artis. Nanti masyarakat ingat, artis ini tak ada kerja lain, asyik bercerai saja. Apabila orang dah tahu kisah rumah tangga saya, hendak keluar rumah pun malu dengan jiran tetangga.

    Apabila kawan datang ke rumah ajak keluar makan, baru saya keluar. Beratnya tanggungan ini. Hanya Allah SWT yang mengerti derita saya.”

    P/S: Ya Allah..semoga aku dilindungi daripada kejadian yang menimpa saudara Jimmy..Amin..